Calitatea semințelor oleaginoase: provocări și soluții

In ultimii ani, am constatat cu totii prezenta semintelor de floarea soarelui tratate pentru insamantare, in amestec cu semintele de consum livrate de la producator catre traderi. Aceste seminte au fost tratate cu insectofungicide, conducand la contaminarea intregului lot, respectiv la depasirea limitelor maxime acceptate in Uniunea Europeana. Aceste depasiri au dus la pierderi semnificative (vorbim de sute de mii sau milioane de dolari pierdere) de-a lungul intregului lant de distributie, afectand atat cumparatorul final, cat si producatorul sau depozitarul acestor seminte contaminate in unele cazuri. Cum putem vorbi de pierderi atat de mari totusi ? Simplu, de la un lot de cateva zeci sau sute de tone de marfa contaminata, prin contaminare incrucisata se poate ajunge la afectarea unor loturi de 5-10 mii de tone sau chiar mai mult, in functie de conditiile de depozitare in siloz sau de marimea tipului de vapor folosit pentru transport maritim, in cazul unei situatii de export.

Astfel, ne aflam intr-un scenariu in care preventia, folosirea corecta a tratamentelor si depozitarea adecvata a produselor pot preintampina aceste probleme grave si va pot permite concentrarea totala asupra a ceea ce este important in activitatea dvs: obtinerea de productii cat mai bune, de profituri pe masura si de a dezvolta si imbunatati constant afacerea si comunitatea dvs locala.

Pentru inceput, va reamintesc faptul ca observarea semintelor de floarea soarelui tratate este usor de facut printr-o culoare absolut diferita fata de cea normala, (albastra, rosie, roz sau mai rar verde), tocmai pentru a permite sesizarea si avertizarea operatorilor marfii asupra pericolului. Din nou, ma refer la oricare dintre actorii din lantul de distributie, din ferma, pana in port sau in fabrica.

Este foarte important a se evita amestecul semintelor tratate cu loturile aflate in spatiile de depozitare, pe benzile transportoare, in vehiculele pentru transport, cat si folosirea de saci sau alte materiale care au fost in contact cu semintele tratate.

Va recomand, de asemenea, sa nu depozitati seminte de floarea soarelui in spatii in care ati stocat seminte tratate cu pesticide sau chiar si in spatiile care au fost stropite cu substante de dezinsectie omologate, dar pentru care nu s-a respectat perioada de repaus. In acest caz, riscul provine din contaminarea incrucisata si lotul respectiv nu va fi conform cerintelor Uniunii Europene prin depasiri ale limitelor maxime admise la pesticide.

Depozitarea chimicalelor în fermă trebuie să fie realizată la distanţa legală faţă de depozitele de seminţe şi cereale. Izolarea trebuie să fie completă pentru a evita scurgerile, respectiv contaminările accidentale. Asigurati-vă că orice tip de îngrăşăminte, uleiuri minerale sau izolatori sunt stocate separat de depozitele de cereale si seminţe.

Inainte de efectuarea de tratamente chimice asigurati-va ca pesticidele folosite sunt omologate pentru uz in Romania. Asigurati-va ca pesticidele sunt folosite pentru combaterea daunatorilor din produsele agricole mentionate de producator, in dozele recomandate pentru perioada de vegetatie a culturilor si la intervalele de siguranta prevazute. Aplicarea de doze mai mari decat limitele recomandate poate conduce la acumularea de niveluri mari de pesticide in semintele recoltate, peste limitele acceptate in Uniunea Europeana, ceea ce conduce automat la imposibilitatea comercializarii sau a prelucrarii acestora.

De asemenea, merita mentionat ca in cazul în care, în timpul depozitării se găsesc dăunători de depozit vii, fumigarea se face cu produse pe baza de fosfină, acesta fiind singurul tratament post-recoltare autorizat în Uniunea Europeana pentru seminţele oleaginoase.

Daca recomandarile anterioare sunt mai mult de natura practica, as vrea sa folosesc aceasta oportunitate si pentru a lamuri niste conceptii eronate cu privire la floarea soarelui si cele mai des intalnite 2 soiuri ale sale: cel clasic si cel hi-oleic.

In medie, semintele de floarea soarelui recoltate in Romania contin aproximativ 44% ulei, restul fiind constituit de materie solida – miez si desigur coaja. Acest ulei, obtinut prin presare sau crush, este o imbinare de acizi grasi polinesaturati de tip Omega 6 (acidul linoleic) si mononesaturati de tip Omega 9 (acesta fiind acidul oleic).

Diferenta intre cele 2 soiuri este data de procentajele diferite ale acestor acizi, floarea soarelui clasica avand un continut mai ridicat de acid linoleic, pe cand cea hi-oleica un continut mai ridicat de acid oleic, de unde ii deriva si numele. Astfel, floarea-soarelui hi-oleica nu are un procentaj mai mare de ulei in samanta, fiind in medie tot in jurul valorii de 44%, diferenta fiind data de fapt de aceasta proportie a acizilor prezenti in uleiul obtinut din seminte.

Pretul semintelor obtinute din cele 2 soiuri difera de la an la an, in functie de cererea si oferta globala, de unde notiunea de premium pentru floarea soarelui hi-oleica, premium ce a variat de la an la an, din nou in functie de disponibilitatea semintelor recoltate in tarile producatoare, dar si a cererii pentru uleiul obtinut.

Este important de retinut urmatorul aspect: chiar si in situatii in care pretul semintelor de floarea soarelui clasic si hi-oleic nu difera foarte mult, este primordial a nu se amesteca cele 2 tipuri de seminte la recoltare, in depozitare sau la momentul transportului, deoarece aceasta marfa mixata rezultata va fi una imposibil de comercializat, astfel ca va fi refuzata. Nu suntem intr-o situatie similara graului de panificatie si furaj, in care o categorie are proprietati superioare celeilalte, ci in cazul nostru sunt 2 produse total diferite.

Trimite mai departe

Strategia de la fermă la consumator. Alternative optime de proteine.

Cătălina Dogaru, Plant Protein Senior Merchant, Cargill Agricultura

Fertilizarea foliară și tehnologiile Yara

Liviu Gruia, Director Comercial Yara RO&MD

Yara: Fertilizanții, nutriția și hrana

Liviu Gruia, Director Comercial Yara RO&MD

Alătură-te discuției

Adresa de email nu va fi publicată.