Îngrășămintele și importanța utilizării lor

După cum este bine cunoscut fertilizanții sunt necesarii pentru producerea producțiilor de materii prime pentru hrana umană sau animală. Pentru a atinge potențialul genetic maxim al hibrizilor, soiurilor de plante, respectiv dezvoltare optimă a animalelor și oamenilor,  este necesar să administrăm încă de la pregătirea terenului toți nutrienții necesari dezvoltării întregului proces de creștere. Astfel îngrășămintele aplicate în decursul perioadei de creștere a plantelor trebuie să conțină cele  13 minerale  macro,mezo și microelemente necesare atingerii echilibrului corect de dezvoltare.

Pentru a reuși să obținem rezultate bune și eficiență maximă a îngrășămintelor trebuie să urmăm 4 reguli de administrare:

  1. Alegerea sursei corecte de fertilizant – decizia trebuie sa fie astfel încât să furnizăm îngrășământul cu compoziția necesară culturii de fertilizat.
  2. Perioada Corectă – decizia de a achiziționa îngrășământul pentru cultura ce urmează trebuie făcută imediat după recoltarea culturii premergătoare – atunci când cunoaștem starea de aprovizionare a solului
  3. Doza corectă – Desigur că doza administrată trebuie să țină cont de producția scontată dar și de rentabilitate.
  4. Momentul corect – aceasta este de fapt cheia rentabilității culturii, alegerea momentului de aplicare se va face obligatoriu în sincron cu etapele de dezvoltare a plantei și în funcție de factorii climatici. Astăzi tehnologiile moderne de scanare a plantelor cu ajutorul sateliților sau aparatelor NVDI (N-Sensor) fac ca alegerea momentului corect sa fie mai precisă.

Analizând de fiecare dată starea plantelor – fie vizual fie în laborator – putem să intervenim diferențiat în cultură cu anumite produse chimice care să stimuleze sau să influențeze profitabilitatea. Atunci cand dorim să creștem calitatea recoltei este important să administrăm cu preponderență nutrienții responsabili de calitate.

Un alt element important într-o tehnologie agricolă  este să ne cunoaștem foarte bine compoziția chimică și fizică a solului pentru a înțelege cum se realizează interacțiunea elementelor chimice dintre îngrășământul administrat, sol și plantă.

Cunoscând consumul specific al elementelor N,P K,S putem să înțelege când planta are nevoie de hrană și putem corela cu furnizarea de microelemente esențiale pentru o fertilizare completă.

CONSUMUL SPECIFIC LA CEREALE

Cunoscând toate aceste aspecte putem spune că alegerea îngrășămintelor reprezintă o investiție importantă în tehnologia unei culturi și alături de programul de protecție vor influența în mod favorabil recolta scontată obținând producția maximă.

Pentru culturile agricole principale din Romania (cereale păioase, rapiță, porumb, floarea soarelui, soia) recomandăm utilizarea fertilizanților din gama: ( se introduce poza cu portofoliu Yara)

YaraMila – Fertilizanți de tip NPK ce conțin macro, mezo și microelemente pentru aplicarea de bază.

YaraBela – Fertilizanți cu Azot, Sulf, Calciu și Magneziu pentru aplicare de bază și fazială

YaraVera – Fertilizanți cu azot sub diverse forme chimice.

YaraVita – Fertilizanți cu microelemnete concentrate pentru fertilizarea foliară.

Pentru culturile horticole în câmp sau spații protejate recomandăm utilizarea fertilizanților menționați anterior desigur cu specificul fiecărei culturi în parte se va alege formula chimică și produse din următoarea gamă:

YaraLiva – Fertilizanți cu elementele chimice principale Azot, Calciu,Bor – cu administrare la sol prin împrăștiere și incorporare.

YaraTera – fertilizanți tip NPK cu microelemnte- 100% solubili cu administrare la sol prin fert-irigare.

Pentru o determinare cât mai precisă a ceea ce are nevoie o plantă recomandăm și utilizarea instrumentelor digitale, aplicații mobile și servicii de analiză.

Trimite mai departe

Evaluarea creșterii productivității la cultura de rapiță

Aurelian Palade și Flori Bădici, AECTRA AGROCHEMICALS

Alătură-te discuției

Adresa de email nu va fi publicată.