Accesarea fondurilor APIA

Subvențiile oferite fermierilor de către APIA sunt utile și benefice dezvoltării activităților din fermă, însă accesarea lor poate ridica și dificultăți. Nicolae Sitaru, de la ferma ELSIT din Ialomița identifică câteva probleme întâmpinate, dintre care principala problemă ar fi aceea a volumului mare de informații, lucru care duce la necesitatea unor date clare și specifice:

„Un ordin al Ministrului Agriculturii, care vine în fiecare an și care reglementează cum se dau subvențiile … are până la 100 pagini, pe lângă 18-20 hotărâri de guvern, regulamente europene, hotărâri ale minstrului, pe care ar trebui să le știi. Noi suntem fermieri, nu suntem avocați. Ar trebui să avem niște reguli foarte simple și foarte clare”, declară Nicolae Sitaru.

Astfel, pentru înlăturarea dificultăților și îmbunătățirea relației cu fermierii, putem identifica mai multe mijloace:

  • Prezența mai ridicată în ferme a reprezentanților APIA și o comunicare mai eficientă cu fermierii
  • Transparență privind selectarea fermelor care sunt controlate
  • Plata subvențiilor înainte de campania de primăvară

Indiferent de plusurile și minusurile observate, e o realitate faptul că, în ultimii ani, urmare integrării în UE și încasării subvențiilor, agricultura s-a dezvoltat foarte mult și s-a dus într-o direcție foarte curată. Pentru România, e un lucru foarte bun că, prin APIA, se primesc anual subvenții, atât pentru fermierii care primesc ajutor cât și pentru cumpărătorii care au produse mai sigure la un preț mult mai bun.

Trimite mai departe

Corelația dintre bursele de mărfuri și piața fizică

Alexandru Neagu, Senior Merchant Cereale, Cargill Agricultura

Raiffeisen Bank: Accesul la finanțare în condiții de pandemie

Cristina Lazăr, Expert Agribusiness IMM & Bianca Chișulescu, SME Program Expert, Raiffeisen Bank România

Alătură-te discuției

Adresa de email nu va fi publicată.