Provocările anului 2021 în legumicultură și soluțiile Syngenta

Cea mai mare provocare in agricultură, respectiv legumicultură, a fost si va ramane clima – intr-o continua schimbare – si repercursiunile acestor schimbari:

– temperaturi anormale: diferente mari intre zi si noapte sau de la o saptamana la alta;

– seceta – primaveri poioase, veri foarte secetoase, ierni blande.

Toate acestea au condus la o presiune mare de boli si daunatori, in stransa legatura. Daca pana acum cativa ani populatia de daunatori se reducea de la un an la altul in timpul iernilor geroase, acestia au devenit rezistenti, ierneaza in sol, in resturile vegetale si structurile serelor si solariilor, iar la temperaturi de peste 12*C devin din nou activi.

Astazi discutam de daunatorii problema:

  • Tripsul;
  • Musculita alba;
  • Afidele

Acesti daunatori sunt si vectori de transmitere a virusurilor si anume:

  • TSWV- virusul petelor de bronz – descoperit in Romania, in toata splendoarea lui, in anul 2010 la Matca si raspandindu-se cu rapiditate cu ajutorul tripsilor, in toata tara;
  • TYLCV – virusul rasucirii si ingalbenirii frunzelor – transmis de musculita alba;
  • CMV in pepper – Virusul piticirii si indesirii ardeiului – transmis de afide.

Daca pana acum virusurile erau mai active in ciclul 2 de cultura, ajutate de temperaturile ridicate si presiunea de daunatori, odata cu schimbarile climatice, au devenit destul de virulente si pe ciclul 1 de cultura, chiar si in faza de rasad.

Mai nou, de 2 ani, s-a facut remarcat CMV(Virusul piticirii si indesirii ardeiului), care face ravagii in culturile de ardei si, pe alocuri, in culturile de castraveti si pepeni galbeni. Anul trecut peste 50% din culturile de ardei in spatiu protejat au fost afectate de acest virus, avand un impact negativ asupra productiei si unul pozitiv referitor la pretul de vanzare.

Se anunta un nou virus ToBRFV (Virusul Fructelor Brun Rugozate de Tomate): este un Tobamovirus nou descoperit, înrudit cu Virusul Mozaicului Tutunului (TMV) și Virusul Mozaicului Tomatelor (ToMV). Acesta atacă tomatele și ardeii.

  • Simptomele cauzate de acest virus la tomate sunt similare celor cauzate de către alți Tobamoviruși la plantele susceptibile: aspect mozaicat al frunzelor, îngustarea frunzelor, necrozarea pediculului, calicelor sau pețiolelor și/sau pete galbene pe fructe.
  • Impactul virusului asupra culturilor de ardei pare a fi scăzut până în prezent.

S-a raportat răspândirea rapidă pe întreg teritoriul Israelului. În 2018, culturile de tomate din Mexic, Statele Unite, Germania și Italia au fost infectate. De atunci, răspândirea a continuat și în alte țări, în același timp, făcându-se încercări pentru eradicarea virusului.

Fructele, tutunul, plantele gazdă (ex. plantele ornamentale), manipularea culturilor și semințele reprezintă posibile surse de răspândire a Tobamovirușilor. Este cunoscut faptul că tobamovirușii supraviețuiesc perioade îndelungate în sol, apă, plante și materia inertă, cum ar fi îmbrăcămintea și uneltele. Fiind o boală de contact, plantele și fructele infectate reprezintă factorul principal al răspândirii Tobamovirușilor printre și la culturi noi. Se recomanda respectarea masurilor de igiena personale si a masurilor agrotehnice.

Trimite mai departe

Alătură-te discuției

Adresa de email nu va fi publicată.