Recomandări de fertilizare pentru culturile horticole

Luând în considerare cateva din principalele culturi horticole am observat ca raspunsul plantelor la tehnologiile generale este diferit in fiecare zona. Utilizarea inca de la inceputul stabilirii tehnologiilor de cultura a unor îngrășăminte complexe cu Macro , mezo si microelelmte sunt strict necesare .

Un exemplu este cultura de varza care este predominantă in sudul țării, insa problemele sunt diferite de la zona la zona. Prin cercetariile si experientele realizate la Yara s-a observat ca, pentru a reducere atacul de bola – Hernia radacinilor la varza, dacă se foloseste in tehnologie un  ingrasamant pe baza de Calciu, Azot si Bo, rezultatele au fost favorabile si a scazut infectarea plantelor in stadiu incipient. Odata aplicat la sol acest ingrasamant reuseste sa intarzie infectarea noilor plante In cazul nostru discutam de produsul YaraLiva Nitrabor.

Pe acelasi principiu putem spune ca si cultura cartofului are probeleme deosebite cand se doreste pastrarea in depozit sau recoltarea mecanica in conditii grele. Ranirea suprafetei tubercului  creaza un mediu propice de infectare a tubercului, urmand sa piarda din calitate stand in depozit. Astfel recomandam ca utilizarea produselor pe baza de azot sa fie intotdeauna cumulată cu produse pe bază de  Calciu – singurul element care intareste suprafata tubercului: YaraLiva Nitrabor sau Tropicote.

La cultura marului sau strugurilor de masa , am obsevat ca patarea fructelor sau craparea boabelor de struguri pot fi prevenite atunci cand s-a utilizat o cantitate adecvata de Calciu, aplicat atat in sol cat si foliar.

Deoarece schimbarile climatice  fac ca in fiecare sezon sa ne confruntam cu diverse probleme , elementul chimic Potasiu joaca un rol important in fertilizarea cutlurilor de Mar,Varza, cartof si struguri . Utilizarea formei adecvate de potasiu si fosfor respectiv sub forma chimice diferite sulfat de potasiu sau polifosfati ajută direct la metabolizarea rapida a acestora de catre planta.

Tehnogiile de cultura trebuie desigur sa contina diverse ingrasaminte de tip NPK, insa procentul de utilizare al lor in fiecare ferma se face tinand cont de coditiile de sol si clima.

Trimite mai departe

Fertilizarea foliară și tehnologiile Yara

Liviu Gruia, Director Comercial Yara RO&MD

Yara: Fertilizanții, nutriția și hrana

Liviu Gruia, Director Comercial Yara RO&MD

Alătură-te discuției

Adresa de email nu va fi publicată.